Home / Evenimente / Eu #PrinBucurestiulMeu

Eu #PrinBucurestiulMeu

Mie imi place Bucurestiul. Sau cel putin o parte din el. Norocul meu e ca stau in partea de Bucuresti care-mi place. Cand am ajuns la facultate, in primul an am avut doar abonament de RATB si am evitat pe cat posibil sa circul cu metroul, tocmai ca sa invat mai bine strazile si locurile mai importante pentru mine. Atunci a fost o idee foarte buna, acum stiu unele zone din Bucuresti mai bine decat “bastinasii”. Dar mai sunt si multe alte locuri din capitala nedescoperite si nevizitate, din lipsa de ocazii, chef, bani sau interes.

Sambata trecuta am facut parte dintr-o trupa de vreo 30 de bloggeri de soc, care s-au lasat plimbati cu autocarul de Corina Georgescu (initiatoarea proiectului PrinBucurestiulMeu) si doamna Magda “Monumental” Nicolae, ghidul nostru.

Iata ce am aflat/observat eu in mini-calatoria de o zi prin capitala, asa cum imi aduc aminte:

Desi este supranumit “Micul Paris”, Bucurestiul are 7 coline, cat Roma. Mai mici, dupa buget, dar avem coline!
In 1888 Ateneul Roman  s-a construit prin colecta publica. In 2011, pentru ca suntem deja oricum prea culti si avem multe mall-uri, vom construi tot prin colecta publica si donatii de la credinciosi creduli un nou monument megaloman de importanta zero, Catedrala Neamului.

Academia Militara e o constructie inspirata din mai multe stiluri, zice doamna ghid. Kum Fu, Fu-tai, Da si fugi, precum si vestitul still “otraviti femeile, ascundeti fantanile”. Sau invers?  In loc sa ascult ce zice ghidul, eu m-am dus sa-mi iau gogosi (cu branza si marar, o nebunie) si jeleuri.
Stiti ce inseamna a se cotroci? A se ascunde! Ce glume cu presedentia&Basescu se pot face de la verbul asta …
In drum spre urmatorul obiectiv am trecut si pe langa Palatul Parlamentului, cunoscuta ca si cea mai mare colivie din Romania. E plina de papagali.
Palatul Mitropoliei este supranumit si “Micul Vatican”. La cate turnulete si ornamente sunt pe acoperis, s-ar potrivi mai mult “Micul Buzesti”, datorita asemanarii cu palatele din zona.

Cateva diferente dintre cele doua locuri care pot fi observate cu ochiul liber:
  • popii au inlocuit caii si magarii cu caii putere, lucru usor demonstrabil printr-o vizita la herghelia de Audi si Bemveuri de la Patriarhie
  • popii umbla doar ziua in negru
  • tiganii n-au monopol pe lumanari (e legal asa ceva?)
  • nu toti popii asculta manele
  • cu ceaunele de tuci nu poti sa prinzi Trinitas TV, dar in ceaunul de mai jos poti sa faci (si) mamaliga
  • Wireless-ul din Buzesti nu se cheama Cosa Nostra

Daca nu stiati de ce se prinde Trinitas TV si (mai ales) Radio Trinitas si pe camp, iata si raspunsul. Prin ceaunul asta se trimit atat programele radio-tv cat si mesajele catre extraterestii ortodocsi de pe alte planete, pomenilcul zilnic, acastistele si donatiile online ale babelor cu card 3D Secure.

Hanul lui Manuc a fost construit in 1808 si are 16 camere. Iar chelnerii se misca de parca ar avea aceeasi varsta cu fondatorul. Si nu sunt singurul cu aceeasi parere. De evitat, ca e centrul vechi plin de atatea bodegi…

Palatul Mogosoaia, viitoarea mea resedinta de cand voi avea 40-50 de ani. Zicea cineva ca e ironic faptul ca cel mai frumos parc al Bucurestiului nu se afla in Bucuresti. Cam are dreptate. Mi-a placut atat de mult parcul palatului Mogosoaia incat mi-am pus pe lista de “to do” sa fac un traseu cu bicicleta pana acolo. In aproximativ 2 ore cred ca ajung…

Muzeul Taranului Roman. A doua oara la muzeu, de cand am venit la Bucuresti. Inca il mai confund cu Muzeul Satului (ala cu case, in aer liber), aflat o leaca mai departe. Daca in primele doua sali m-am plictisit de cate cruci, icoane si obiecte traditionale am vazut, in celelalte incaperi am avut ce vedea si admira. Musai de vizitat sala zona cu obiecte si ziare de pe vremea comunistilor, mai ales pentru nostalgici si cei nascuti dupa 89 :D
Sala sunetelor arata intr-un mare fel, iar expozitia “pe aripile timpului” este foartetare. Printre altele, gasiti si un fel de colt de silent disco, doar ca e cu muzica populara. Si vreo doua PC-uri cu o ditamai baza de date cu muzica populara, ordonata dupa diverse criterii. Un fel de wikipedia cu “of-of, mai-mai”. Nu l-am cautat pe Fuego, dar curiozitatea ma omoara, asa ca trebuie sa revin si pe acolo, ca merita. 6 RON intrarea, expozitia este deschisa pana pe data de 5 februarie 2012 la Muzeul Taranului Roman!
Poza furata de la Raluxa :)

Ultima oprire a fost la muzeul Lasermaxx din City Mall, unde am admirat exponate din epoca avangardist-contemporana:  “masa de futsal”, “masa de air hockey” sau opera avangardista numita “LCD conectat la Wii“. Cea mai interesanta zona a muzeului a fost insa sala de lasermaxx, unde am fost impartiti in doua echipe si invitati sa descoperim singuri obiectele de arta din incinta special amenajata. Dupa trei tururi complete in care am testat si echipamentele din dotarea salii, pot doar sa spun ca cei mai buni au invins.

Vreau sa multumesc colegilor mei din echipa verde pentru sprijinul pe care mi l-au acordat atunci cand am avut nevoie sa fim o echipa si sa rezistam impreuna si sa aparam turnul de laseristii rosii ai lui Gaben. Multumesc Oana Portase si Lavinia Biberi ca ati fost in cealalta echipa, jocul vostru a insemnat foarte mult pentru noi!

Ce as mai adauga eu la un tur de Bucuresti daca as avea doua zile de plimbat prin capitala: Parcul Eroilor, Circul Globus, Muzeul Antipa, interiorul Casei Poporului, Stadionul National si Shaorma Genin :D

In incheiere, multumiri sincere si traditionale Corinei pentru invitatie, oamenilor din autocar pentru ca mi-au suportat glumele, si celor de la  Paralela 45Hotel Razvan, Lasermaxx si Groupon Romania ca au pus umarul la un proiect asa frumos.

Citeste si asta

#prinSibiulmeu

Azi, maine si poimaine sunt iarasi in Sibiu, la invitatia lui Bogdan Brylynski, (nume de cod …

Comentezi ?