Home / Evenimente / Am fost aproape de un record mondial

Am fost aproape de un record mondial

Initial, titlul era “de ce n-au venit romanii la recordul mondial pentru cea mai mare lectie de resuscitare”, dar am ales sa vad partea pozitiva si sa rad putin de posibilele motive pentru care doar 10.175 persoane au venit ieri pe Arena Nationala, sa invete cum sa acorde primul ajutor si cum sa faca manevre de resuscitare, in caz de stop cardiac sau accidente cardio vasculare, afectiuni la care suntem pe primul loc la numarul MARE de decese.

No pressure.

Cateva motive posibile care au influentat numarul insuficient de oameni (a fost nevoie de 12.000 persoane pentru a readuce recordul mondial in Romania, dupa ce precedentul record de 7400 oameni din 2011 a fost intrecut de 11.840 germani, in orasul Munster, in 2013)

record pentru viata (1)_800x600

  1. Pe afise nu scria mare de tot ca intrarea in stadion e gratuita. Mocangii si curiosii care n-au venit in viata lor la un meci au fost astfel exclusi indirect. O greseala fatala intr-un concurs in care Guiness numara oameni pe baza de prezenta, nu IQ sau implicare sociala.
  2. Nu s-a strambitat tare si kitchos ca va fi un mini-concert inaintea lectiei de resuscitare. Cum adica sa pierzi 2-3 ore din timpul de gratar doar pentru o prostie de lectie de prim ajutor, cand poti sa suni la 112, ca e gratis ? Si in plus, cine vine la concert pentru coveruri, Mihai Chitu, cand se putea aduce un manelist care sa urle live? Venea tot pantelimonul pe stadion, era coada si pe afara …
  3. Nu s-a stiut ca poti sa stai pe stadion si la zona VIP. Acolo era atractia principala, altfel arata ziua ta cand iti faci un selfie de deasupra bancii de rezerve, nu la peluze, ca tot fraierii fara like-uri.
  4. Nu s-au organizat gratare sau un record mondial pe ceva gastronomric, cum i-a invatat Oprescu. Alte erau cifrele daca se facea in paralel si cea mai mare ciorba de burta, cea mai mare gramada de sarmale sau cel mai lung carnat din lume. In plus, in regulamentul de organizare scria clar ca doar ceaiul e gratis, sucurile erau pe bani, popcornul costa 6 lei.  Normal ca pomanagii electorali au ramas acasa cu sacosele, desi ei ar avea cea mai mare nevoie de resuscitare.
  5. Organizatorii nu au adus moaste, pe modelul primarului Pandele, surprins intr-un moment de betie. Maica, macar un sfant protector de ambulanta, o jumatate de deget tamaduitor, un ciorap putrezit de apostol. Nimic. A aparut, in schimb, stegarul dac, care s-a infipt, total intamplator, la tribuna 1,  in fara camerelor tv. Inca n-am aflat raspunsul la intrebarea asta. 
  6.  Dinamo nu are atat de multi suporteri. Ma asteptam sa fie haos la peluze sau tribuna 2, cu bannere imense cu Patrick Ekeng, fotbalistul despre care se spune ca ar fi putut fi salvat daca i s ar fi acordat primul ajutior. Daca nici din partea dinamovistilor nu a fost implicare, ce sa te astepti de la altii, care nici macar la meciurile de fotbal nu mai vin, in ciuda patronului …
  7. Evenimentul nu a avut sprijin din partea bisericii, care a avut zero interes, mai ales cand inmormantarile sunt atat de banoase. De ce sa salvezi, cand poti sa ingropi si sa faci bani din asta ?

Ce bine ca nu avem nici un scandal pe sanatate, spitalele sunt temple de curatenie, oamenii nu mor pe strada sau stadioane.

Nu e ca si cum acordarea primului ajutor in primele 2 minute de la accident ar fi vitala.

In fine, felicitari celor 10.175 de oameni care au venit la curs, sper ca demo-ul sa fi fost util pt ei si sa aiba curaj sa aplice atunci cand va fi nevoie de interventie.
Bravo lor, bravo noua, felicitari organizatorilor, voluntarilor si serviciilor de ambulanta, din toate judelete.

Si cateva poze, ca sa vedeti ce ati pierdut. Si un video despre primul ajutor, in caz ca e nevoie.

 

1 comentariu

  1. Am fost si eu la eveniment, desi am mai asistat acum 2 ani la un curs de prim ajutor. Atunci mi s-a parut multa informatie si cam uitasem ce e de facut. Sunt foate bune initiativele de genul acesta si sunt de parere ca ar trebui predate in scoala, cel putin anual.

    Din pacate evenimentul de ieri mi s-a parut destul de prost organizat si foarte kitchios… “Concertul” de inceput de o ora jumatate nu cred ca-si avea rostul. Ar fi fost suficient doar cursul in sine. Mi s-a parut ca focusul principal a fost pe baterea recordului, nu neaparat pe a-i invata pe oameni ceva util, care poate salva o viata candva…

Comentezi ?