Home / Online / Ce lipseste site-ului de programari la vaccinarea impotriva Covid-19

Ce lipseste site-ului de programari la vaccinarea impotriva Covid-19

Cateva ganduri la rece ( 9°C ), dupa am parcurs primii pasi din inregistrarea pentru statul online la coada pentru vaccinarea impotriva Coronavirusului.

Fara a avea pretentii de audit UX, am facut o lista de idei de imbunatatire, in caz ca citeste cineva.

  1. O adresa de site normala, nu un subdomeniu la subdomeniu, greu de retinut, pronuntat si unul care functioneaza si cu www in URL, nu doar cu HTTPS (sau macar un redirect sa fie). https://programare.vaccinare-covid.gov.ro suna mai rau ca numele intreg al lui Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, iar singurul lucru bun din comparatia cu prea-des-insuratul-si-in-curand-puscariasul e ca nu mai e politician, asa ca nu se poate baga in fata, la coada pentru vaccin, precum proaspatul parlamentar PSD Adrian Streinu Cercel, care si-a dat demisia de manager al spitalului de boli infectioase abia dupa ce s-a vaccinat. Sa mai zic ca site-ul nu are setat featured/shared image pentru Facebook?
  2. Un homepage care sa centralizeze pasii de urmat si principalele informatii despre vaccinare, nu doar o lista de categorii si tipuri de personal pentru prima etapa de vaccinare.
  3. Cumva legat de punctul 2, un singur meniu principal, nu 2 zone diferite: una in dreapta sus, care contine ba informatii legate de profil, ba de programari, ba de identificare electronica (pentru ce e nevoie de semnatura digitala emisa de ” emise de către prestatorii calificați de servicii de încredere”?), alta in stanga, cu informatii despre beneficiari, iar programari si, sper eu, alte notificari/informatii care lipsesc momentan. Macar un link catre site-ul cu informatii oficiale covid-19 al celor de la Code 4 Romania, ca tot in colaborare cu guvernul e facut.
  4. Un flow clar pe pasii de inregistrare, confirmare profil prin mail si sms, adaugare date beneficiari, programare, pasi urmatori, etc. Ceva mai mult decat un “next, next, next”. Update 29dec, via G4media: zona de programari e deschisa doar pt cei inclusi in prima etapa, personalul medical & complementar. Nu e inca clar ce se intampla cu cei care s-au inscris deja, dar fac parte din celelalte etape/categorii.
  5. Un timeline macar estimat, pe etapele de vaccinare si categoriile din fiecare etapa. Indiferent de segmentul de populatie in care te incadrezi (nu e clar cum se verifica aceasta auto-evaluare), ar trebui sa ti se afiseze macar informatii estimate legate de data la care cei din categoria ta se pot astepta sa fie programati/invitati la centrele de vaccinare (sau cu cate zile inainte trebuie sa te abtii de la bautura).
    Cel putin pentru mine, nu e clar daca adaugarea beneficiarilor presupune doar o lista de asteptare in functie de judet/sector/oras sau mai trebuie si alti pasi pentru programarea efectiva.
  6. Un video explicativ despre utilitatea platformei, pasii de urmat/completat. Asa, ca pentru cei 40% analfabeti functionali si cei care pompeaza vizualizari la trendingul pe youtube. Un video disponibil oricui, fara logare in platforma.
  7. Versiunea de mobile e greu de folosit, mai ales dupa logare. In conditiile in care 60-70% din userii cu acces la internet sunt mobile …
  8. Un FAQ cu intrebari frecvente relevante, legate de utilitatea vaccinului si campania de comunicare. Nu, ce e acum nu e de ajuns. Altfel, poate-mi scapa mie ceva, dar parca se vaccinau doar oamenii, nu companiile.

Daca mai observati ceva, adaugati in comentarii si fac update.

Bonus: o postare lunga, dar foarte bine structurata, despre o posibila structura a unei campanii de comunicare pro vaccinare, la Dragos Stanca, inca din 26 decembrie. 

Comentezi ?