Home / Diverse / Cu bune si rele despre primul episod din “Imperiul Leilor”

Cu bune si rele despre primul episod din “Imperiul Leilor”

Ca orice om care crede ca se pricepe la fotbal, politica, internet si educatie financiara, am pareri si acces la internet.

DE BINE

Aparitia unui show TV de tip elevator pitch si atractia unor bani castigati aparent foarte usor va atrage atentia asupra conceptelor de antreprenoriat, business, scalare si investitii private de tip angel investor. Claudiu este foarte optimist cand afirma ca emisiunea e “cel mai bun lucru pentru antreprenoriatul românesc care se întâmplă în 2020″. 

Educatie de business minimala. Exceptand tampitul cu castelul, aproape au avut un minim plan de business (stadiu actual, potential de crestere, vanzari actuale si vanzari prevazute), atat cat i-a dus capul si le-a permis timpul acordat. Sigur, nu e timp de analize complexe, business canvas sau proiectii financiare, dar unele intrebari primite din partea juriului au fost multumitor de pertinente si concrete. Altele, de tipul primei impresii  “imi place de voi”. Poate in urmatoarele editii vom vedea si feedback ceva mai complex sau argumentat, dincolo de impresia artistica. Eu ma asteptam ca emisiunea sa fie ceva mai smart. 

DE RAU

Iar cu lacrimogene ? O investitie se presupune a fi o alegere bazata pe logica si cifre, nu pe drame personale, mai ales daca sunt fortate si nu au mare legatura cu business-ul. In plus, nu e fair nici sa acorzi extra minute concurentilor cu probleme personale, nici sa ii obligi sa inghesuie si drame, si afacerea, in acelasi interval de timp.

“Placerile vinovate”. Similar cu “Romanii au talent” sau iumor/x factor, printre concurentii decenti mai apar niste ciudati al caror rol e sa socheze sau sa surprinda lumea cu penibilitatea lor, dublata de siguranta ca sunt unici si extraordinari. Un fel de sindromul impostorului, dar pe invers. Dezolanta combinatia asta de cancan low level cu seriozitatea unui elevator pitch, chit ca emisiunea e incadrata la divertisment. PRO TV, nu kanalde.

Nu mi-e clar in ce categorie intra

Daca un visator personaj foarte sigur pe el a reusit sa treaca de selectia producatorilor (initial am crezut ca e farsa sau parodie, acum merg pe varianta ca a avut permisiunea producatorilor sa se faca de ras) si sa ceara 100 milioane euro pentru constructia unui castel langa piata Obor, el neavand nici planuri, nici terenul, nici skill-urile necesare, atunci de ce nu ar primi bani acces la prime time TV alti nebuni, cu idei cel putin la fel de indraznete megalomane ?

Daca niste fuste banale cu becuri au primit cateva zeci de mii de euro doar pe baza de entuziasm si danza kuduro, de ce nu ar primi bani o idee de sosete deja gaurite cu aerisire naturala?

Sky is the limit. Sau pe romaneste “da’ ce, eu sunt mai prost?”

Capra vecinului tocmai a primit intariri.

Comentezi ?