Home / Chestii misto gasite pe net / 2 despre fake news pe Facebook

2 despre fake news pe Facebook

Prima, o tampenie semnalata de Hoinaru, la care nu ne asteptam de la Radio Europa Libera, in care cineva foarte inteligent de acolo (apropo, REL nu e la prima abatere, in timpul campaniei electorale a mai avut loc o “opinie” anti partide noi, trantita pe site de zici ca era servita, ambalata si cu funda de la PSD-ALDE-Renate Weber), s-a gandit ca ar fi foarte smart sa faca un fake news pe un subiect foarte sensibil, pentru a atrage atentia despre fake news, folosind mecanisme similare si un joc de cuvinte cu apropo-uri catre propaganda rusa (RosiaToday).

In tara in care 40% din populatie e formata din analfabeti functionali, iar multe studii arata ca internautii citesc doar titlurile, ce face Europa Libera e un joc cu focul mult prea periculos pentru semnalul de alarma pe care isi propune sa il traga.

In loc sa fie un etalon de jurnalism si profesionalism, se joaca de-a glumitele la colt de strada.

Dezamagitoare abordare. Toate “articolele” din Radio Times NewRoman Europa Libera sunt aici, fiecare titlu se citeste cu facepalm individual.

2. Fact-checker semi-automat de la Facebook, pentru stirile sau imaginile cu potential inselator. Inceputul e bun, semnalizarea putea fi mai evidenta, o zona de related articles la finalul link-ului are aproape acelasi efect ca disclaimerul REL de la jumatatea fake news-ului despre cum arata un fake news.

Informatii detaliate despre tool n-am gasit, pe pagina de info apare doar “We’re only partnering with third-party fact-checkers in select countries right now.”

Asteptam si varianta de fact checker pentru Romania, poate chiar cu Factual.ro. 

Bonus1: Link direct catre postarea care mi-a atras atentia despre fact checker. 

Bonus2: Cum sa depistezi fake news

 

 

 

Citeste si asta

Cateva randuri despre publicitatea programatica

Pentru ca m-am tot intersectat cu termenul asta si am auzit de “programatic ad buying” …

Comentezi ?