Home / Filme / dani€l n-o sa fie preafericit cu “Un pas in urma serafimilor”

dani€l n-o sa fie preafericit cu “Un pas in urma serafimilor”

Stii cum e filmul asta?

Poti sa iei toate asteptarile si preconceptiile tale cand ai auzit ca filmul se bazeaza pe povestea adevarata a unui baiat (chiar regizorul si scenaristul Daniel Sandu) care a trecut prin 4 ani de seminar teologic ortodox, scoti partea cu pomohaci, dublezi nivelul de coruptie, triplezi ipocrizia, injumatatesti orgiile si s-ar putea sa fii pe aproape, daca ai imaginatie bogata.

Daca n-ai, poti sa te uiti la film linistit, e 80% adevarat, restul procentelor lipsa fiind acoperite de schimbarea numelor si incadrarea a 4 ani de cazemata bisericeasca in vreo 2 ore de film tip documentar, care a reusit sa nu ma plictiseasca, un lucru extraordinar pentru un film romanesc cu buget limitat.

Ce-o sa mai vedeti in filmul asta, vizionabil in vreo 35 de orase, dar care ar fi trebuit sa fie difuzat in toate bisericile, inaintea slujbei, la inceputul tuturor orelor de religie si, cel mai important, pe cate un cearceaf mare pus pe toate catedralele din tara + chilia lui Arsenie Boca si matahala neamului prostit, din capitala:

  • cum minciuna devine instrument de supravietuire, manipulare si santaj, intr-un seminar care, chipurile, primeste doar suflete curate. Nimeni nu garanteaza ca vor ramane la fel si la hirotonisire, nu-i asa?
  • cum se dribleaza regulile stricte pe care toti ar trebui sa le respecte, mai putin cine e in varful piramidei de putere
  • cum se indoctrineaza religios niste pustani influentabili, cu studiu individual, cursuri dimineata si seara, 10 rugaciuni pe zi si minimizarea constanta a progreselor datorate stiintei si tehnologiei
  • cum sa cresti ca personaj de la pion nevinovat la nebunul cu mai multe miscari si scenarii
  • cum se foloseste in mod optim un sistem de tradare si denunturi scrise, mai ceva ca la securitate
  • cum se face ca cei obedienti raman in sistem, dar doar cei care au tupeu de borfas au parte de upgrade-uri

2 ore de zici ca-i “house of cards” in varianta mioritica, cu seminaristi si un profesor laic, corupt si viclean interpretat excelent de catre Vlad Ivanov.

Mergeti de va indignati, aduceti-va aminte de filmul asta cand mai vine vreun ninja in fusta, sa ceara bani pentru stropit casa cu apa chioara.
Sper ca filmul asta sa provoace mai multe cosmaruri in mitropolie decat “dupa dealuri”.

Trailer

Comentezi ?