Home / Chestii misto gasite pe net / A inceput Castle Break 2016 – proiect de turism medieval si vizite la castelele din Romania

A inceput Castle Break 2016 – proiect de turism medieval si vizite la castelele din Romania

Una dintre ideile de care mi-e ciuda ca au gandit-o si implementat-o altii in locul meu, e proiectul Castle Break, pentru care au inceput inscrierile pentru cele 12 tururi de vizite la castele, palate, cule sau conace „ascunse” sau celebre ale Transilvaniei, Moldovei si Munteniei. 

Printre obiectivele de bifat anul asta sunt cateva “bunaciuni”: Castelul Bánffy din Bonţida (da, ala cu Electric Castle, dar intr-o perioada mai linistitita), Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sturdza din Miclăuşeni (am fost acolo, parcul din jur e dragut. Am facut si videoblogging, inca de pe vremea cand nu era la moda), conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gorneşti, bisericile fortificate din Viscri, Saschiz și Mălâncrav, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara.

Ce e misto la tururile astea de 2-3 zile e ca vizitele nu sunt doar niste plimbari pana la palat, cateva minute de prezentare si gata, ele includ si discutii cu proprietarii sau administratorii, degustari de produse locale, intalniri cu artisti sau mestesugari de prin partea locuri.

E genul de turism medieval facut asa cum imi place mie: organizat, linistit, cu insights si povesti cu localnicii, nu doar o insiruire de locuri bifate rapid pe harta.

Daca ar fi dupa mine, eu le-as face si mai lungi :)

Tururile au loc în perioada 23 aprilie – 5 noiembrie, înscrierile realizându-se direct pe site-ul proiectului.  Costul participării la acest program variază între 125 lei pentru un tur de o zi şi 490 lei pentru un tur cu o durată de trei zile, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind păstrarea unui tarif accesibil tuturor categoriilor de public. Activitatea echipei se bazează pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca atracțiile incluse în proiect să fie vizitate de cât mai mulţi turişti.

Am pus mai jos descrierea pentru primele 4 tururi, pe toate le gasiti pe site-ul Castle Break. 

  • Zestrea Transilvaniei are loc în perioada 18-20 iunie, valorificând – pe lângă zilele de sâmbătă și
    duminică – și ziua liberă acordată cu ocazia Rusaliilor. Itinerariul include tururi ghidate la Palatul Brukenthal din Avrig, castelul Gyulay-Ferencz din Mintia și Centrul Cultural Sâncrai, dar și vizite la Muzeul Civilizației Populare „Astra” și Bastionul Roșu din Ilia. Desigur că din lada de zestre a Transilvaniei nu puteau lipsi nici galeriile romane și ulițele Roșiei Montane, nici Alba Iulia – „Cealaltă Capitală”.
  • Desfășurându-se tot pe parcursul unui weekend prelungit (13-15 august), turul Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese propune o călătorie prin epoca de aur a Moldovei, cu boieri în uniforme militare şi domniţe fascinate de moda de la Paris. Programul cuprinde vizite și tururi ghidate la castele și conace ale celor mai vechi familii nobiliare ale Moldovei – Ghyka, Rosetti, Polizu, Sturdza sau Cantacuzino – dar și surprize culinare pregătite de prieteni dragi.
  • Turul Perlele Mureșului are loc în perioada 27-28 august și aduce în prim-plan reședințe nobiliare situate pe Valea Mureșului, introduse recent în circuitul turistic, precum Castelul Teleki din Gornești și Castelul Kemeny din Brâncovenești. Desigur că niciun tur al Văii Mureșului nu poate fi complet fără o vizită la atelierul unui maestru lutier din Reghin și degustarea celor mai gustoase dulcețuri, la Saschiz și Uila. Itinerariul se încheie la conacul Apafi și biserica fortificată din Mălâncrav, unde călătorii vor afla de ce lumea satului transilvănean a stârnit pasiuni chiar și în familia regală britanică.
  • Podgorii, conace şi vinuri munteneşti îşi propune să prezinte în mod integrat patrimoniul arhitectural al Dealurilor Munteniei, indisolubil legat de tehnica viticulturii şi a vinificaţiei. Organizat în perioada 3-4 septembrie, turul îi introduce pe participanţi în atmosfera nobilă a conacelor-cramă ale boierimii de odinioară din Ţara Românească. Participanții vor avea oportunitatea de a cunoaşte şi sta de vorbă cu proprietari-antreprenori, unii dintre ei chiar expați, care vor relata povestea revitalizării conacelor și motivele pentru care s-au îndrăgostit – uneori remediabil – de patrimoniul cultural românesc.

Tot pentru pasionati de istorie si epoca medievala, s-ar putea sa va intereseze Festivalul de Film Istoric Rasnov, intre 29 iulie si 7 august 2016.

Citeste si asta

Azi imi place: Ramsay Bolton canta bine

Reiau seria de articole cu cate o chestie de care pot sa spun negru pe …

Comentezi ?