Am vazut-o azi pentru prima data, la intersectia dintre Bulevardul Aviatorilor si strada capitan Gheorge Demetriade. Desi ma cam grabeam sa ajung la timp spre o intalnire importanta, n-am putut sa nu ma opresc, sa o admir putin, sa-i fac cateva poze si sa ma intristez ca asa bijuterie de cladire sta vizibil abandonata de cativa ani, intr-un cartier premium al Bucurestiului.
Pacat, mare pacat.
Am stat cu gandul la casa asta toata ziua si mi-am facut scenarii de cum as putea sa o adopt pana seara, cand am inceput sa o caut pe net, sa vad care e povestea ei, cine sunt iresponsabilii care o lasa sa se degradeze si care ar putea fi destinul ei.
Ce sediu impresionat de firma, minihotel sau ONG ar putea fi acum, daca ar fi restaurata cu putina grija pentru cladire si mica gradina din jurul ei …
Am gasit-o usor pe Google Street View, arata si mai frumos ca in poza facuta de mine. Cum nu avea nici un semn distinctiv de identificare, am inceput sa estimez care ar fi adresa exacta, cu nume de strada si numar de ordine. Am gasit-o dupa aproape jumatate de ora, adresa corecta este “Bd. Aviatorilor 32 sector 1”, coordonate GPS: 44.4595055555555,26.0866083333333.
Este clasificata ca monument istoric, construita candva pe la inceputul secolului XX. Are si codul ei propriu: B-II-m-B-18038.
Update: am mai gasit cateva poze de arhiva, din interior, pe artindex.ro
Am mai aflat si povestea vilei, se pare ca a fost casa pictorului Corneliu Baba, locul in care a locuit si creat maestrul. Am gasit-o listata pe site-ul Armark, apare ca vanduta, la URL-ul de “test”. Nu se precizeaza catre cine. Inca n-am reusit sa aflu cui apartine in acest moment.
Aflată într-o poziție extraordinară, a uneia dintre cele mai selecte zone rezidențiale a capitalei, b-dul Aviatorilor, exact în rondul Monumentului Eroilor Aerului, casa în care a locuit și creat maestrul Corneliu Baba se remarcă atât prin arhitectura specific interbelică ce domină zona dintre b-dul Aviatorilor și Calea Dorobanților (așa numită a “Capitalelor”), cât și prin grădina generoasă, cu deschidere pe două laturi. Vila este formată dintr-un demisol locuibil de 152 mp utili, în care iși aveau atelierul rameorii maestrului, un apartament de 6 camere pe parter, cu un salon generos cu șemineu și deschidere spre terasa de 24 mp, un birou și două dormitoare, acest apartament totalizând 207 mp utili și etajul 1, cu acces separat, care nu face obiectul acestei oferte de vânzare. Casa este dotată și cu un garaj de 23 mp.
Acum ca am dezlegat misterul si ati aflat povestea superbei vile, cine mi-o face cadou sau ma imprumuta cu 7-800.000 de euro ?
Daca tot nu o foloseste nimeni, pot sa o adopt eu ?