Home / Diverse / Cum sa protestati ca sa nu mai fiti manipulati

Cum sa protestati ca sa nu mai fiti manipulati

In seara asta am observat doua lucruri interesante la protestul din Bucuresti, pe ruta Universitate-Unirii-Palatul Parlamentului.

  1. La universitate era destul de liniste, multi oameni pasnici, normali, dar si niste agitatori cu portavoce, tare nehotarati, care ba indemnau lumea sa nu mai plece acasa, sa doarma in piata, ba cereau oamenilor sa ridice o mana daca vor sa plece la Parlament, ba aveau chef de cantari patriotice, ba ziceau ceva de Revolutia din 89, ba incercau sa incinga spiritele cu scandari generaliste de tipul “jos sistemul”, “coruptia ucide” sau “hotii”. Dupa ei, la nivelul 2 de galagie: niste baieti foarte vocali, care pareau veniti direct din galeria unor cluburi ramase fara fotbal si niste babe conspirationiste care cereau ba demisia lui Iohannis, ba “dreptate”. Asta e unul din grupul de trompetisti de la Universitate, veniti cu steag si portavocea de acasa (sau de la partid). agitatori
  2. agitatoriIn jur de ora 9, o parte din grupul de la universitate s-a desprins si, sub indrumarea unor baieti cu portavoce si gura mare, s-au deplasat catre Palatul Parlamentului, unde au scandat cateva minute, i-au refuzat pe agitatorii care aveau chef de drumuri pana la Cotroceni, si s-au intors apoi catre Universitate. Pe drum, s-au intalnit la Unirii cu alt grup venit cu un cearceaf alb, tocmai de la Universitate, catre Parlament. A castigat cei cu portavocea mai mare, asa ca toata lumea s-a intors catre Universitate, spre nedumirirea multora prezenti.

N-oi avea eu masterat in proteste, dar am fost prezent la cateva si am un simt de observatie dezvoltat, asa ca am adunat cateva idei sau propuneri de scandari pentru perioada urmatoare, de dupa demisia lui Ponta, retragerea lui Oprea si disparitia lui Piedone.

poza-protestpoza-protest

Revendicari clare. A, B, C, D

Cele 3 demisii nu sunt de ajuns. Ca sa priceapa clar tacutul Iohannis si cretinoizii din partide (salut Zgonea, Gorghiu, Blaga, Calin Pupincurescu-Slabiceanu si popandaul de la agricultura) ca oamenii n-au iesit doar pentru ca nu-i mai vor pe Ponta, Oprea si Piedone, ci si pentru ca vor sa vada masuri implementate si directionate catre transparenta, sanatate sau pentru combaterea coruptiei.

“Jos coruptia”, “Jos sistemul”e ok, wishfull thinking, insa nu e ceva concret, cu call-to-action sau actiune clara. Poate ar fi mai util un fel de decalog cu 10 propuneri de legi sau modificari legale, urgente si aplicabile rapid.

Umbla pe internet mai multe liste de revendicari si cerinte clare, care abia asteapta sa fie puse macar partial in aplicare.

Am putea sa scandam cateva din astea, nu ce vor agitatorii, galeriile si trompetistii.

Se poate incepe cu propunerile de mai jos, despre care Madalin scrie ca ar fi cam totalitare iar Moise Guran zice ca anticipatele n-ar fi o idee prea buna.

Se poate continua sau combina cu cele de aici, de aici sau cea de aici.

Nu mai ascultati de portavocile care directioneaza scandarile catre un partid anume

Aia sunt agitatori cu experienta, platiti sa manipuleze si sa redirectioneze ura, dezgustul si furia acumulata de miile de oameni adunati in Piata Universitatii. Din fericire, cel putin cat am stat eu la protest, ei au fost ignorati de marea masa a oamenilor prezenti in piata si ascultati doar de un nucleu de 100 de oameni adunati in jurul lor.

Nu va mai lasati plimbati dintr-o parte in alta

Mai ales daca indemnul vine din partea unor dubiosi. Citeam undeva ca plimbarea asta de protestatari dintr-o parte in alta e o masura dintr-un manual de manipulare a maselor, menita sa oboseasca oamenii oamenii, rand pe rand. Ai venit la Universitate, ramai acolo. E protest, nu maraton.

Babele cu foi legate de gat sunt in lumea lor

Mai exact, grupul de zapauce din fata Teatrului National, care ba cer demisia lui Iohannis, ba dreptate, ba dau vina pe Basescu. Teo Tita le zice “detasament de gerontotroli“, eu n-as putea sa gasesc un nume mai bun pentru ce fac ele acolo, indiferent ca sunt platite sa faca galagie la Antena3 (baba din stanga e modelul nebunei de la parter, baba din stanga pare genul care se inghesuie la promotia cu cratita, baba din dreapta pare genul conspirationista iar mosul cu sticla de tuica e perfect) sau doar le place sa se inghesuie in RATB si noaptea.babe-protest

 

Stati departe de baietii cu cefe late din galerie

Astora le e dor de peluze, scandari in grup si batai cu jandarmii, asa vin la proteste ca sa-si sincronizeze vocile, fara sa mai plateasca bilete de intrare la meciul dintre politica si societatea civica. Probabil au bonus daca se lasa cu cafteala si interventia jandarmilor in forta, asupra intregii adunari.

sfaturi-protest

 

Citeste si asta

Tara lui Google si a lui Facebook

O situatie care poate trece neobservata, in haosul asta de strigate de jale, sunete de disperare, …

Comentezi ?