Home / Intrebari / Cum se lupta Biserica Romana cu enoriasii din Parcul Garleanu

Cum se lupta Biserica Romana cu enoriasii din Parcul Garleanu


Pe scurt, un popa fara loc de munca si dornic sa faca bani de la babe si hobotnici s-a gandit ca e o idee buna sa-si faca o biserica intre blocuri si sa defriseze cei cativa copaci din parcul Emil Garleanu din Capitala (in spatele casei de Pensii, zona Vitan. e un petec de iarba verde si cateva banci), chiar daca nu avea autorizatie legala de constructie. 

Fix de o biserica intre blocurile de beton din Vitan era nevoie in cartier, mai ales ca in zona aia sunt deja vreo 3 biserici. Mai multe ca Mega Image-urile din zona.

Trecem mai departe. Cum majoritatea oamenilor din asociatiile de proprietari care vor fi afectate de toaca, clopote trase, chiuit de nuntasi si miros de lumanari arse nu au fost de acord cu constructia iar popii dau vina pe “societatea care s-a indepartat de la credinta”, s-a ajuns la scandal, blocarea fundatiei si procese la tribunal.

Dupa aproape o luna, tribunalul Bucuresti a anulat autorizatia de constructie si a dat castig de cauza grupului format dintr-o asociatie de proprietari a unuia dintre blocurile de langa parc si doua ONG-uri, suspendand orice activitate. Asta e vestea buna.

Vestile proaste sunt mai multe, via Hotnews:

image-2014-01-9-16375078-42-biserica-din-parc-2“Din pacate aceasta decizie a instantei vine dupa ce biserica a fost construita insa ne bucuram foarte tare ca am castigat si am obtinut anularea si suspendarea autorizatiei. Imediat vom lua un certificat de grefa si vom merge la Primaria sectorului 3 ca sa opreasca lucrarile. Am cerut anularea autorizatiei deoarece acest domn (n.r. preotul) a facut lucrarile ilegal, fara actele necesare, a defrisat ilegal. Acum ni s-a facut dreptate. Ne-au furat o bucata din parc. Este strigator la cer din partea bisericii sa faca asa ceva in conditiile in care acesta este singurul parc din zona si este plin de mamici cu copii. Eu nu am nimic impotriva construirii de biserici, dar ne deranjeaza ca ne-au luat o bucata din parc in conditiile in care in zona mai sunt patru biserici. Nu era locul bisericii aici”, a declarat Tantica Zinati, presedinta Asociatiei de proprietari care a castigat procesul.

Aceasta spune ca bucuria ca a castigat este cu atat mai mare cu cat Asociatia de proprietari de la un bloc vecin a cerut si ea in instanta suspendarea si anularea autorizatiei, dar fiindca nu au stiut sa se apere, vecinii au pierdut procesul, iar biserica a cerut in instanta cheltuieli de judecata de cateva zeci de milioane si le-a executat contul.

In conditiile acestea, eu am cateva intrebari despre situatia creata:

  • Daca acea constructie de biserica s-a dovedit a fi ilegala, inseamna ca Biserica sau Popa a incalcat legea, nu ? Cine plateste si cine intra la puscarie ?
  • Daca biserica s-a ridicat ilegal, urmatorul pas ar fi demolarea ei si re-amenajarea parcului, nu ? Cine plateste pentru asta ?
  • Parcul e in pericol de a fi retrocedat. In cazul in care proprietarul ar castiga tot parcul, la cine ramane biserica ?
  • Daca Biserica vrea binele enoriasilor … de ce taie copaci, distruge un parc verde si cere daune de 10.000 de lei, pentru un simplu proces de contestare a unei autorizatii de constructie?
  • Vor fi blestemati si excomunicati enoriasii din blocurile din Parcul Garleanu, pentru ca vor sa-si mentina parcul verde ?
  • Mai au oamenii astia sanse la mantuire, daca au refuzat o biserica aproape de geamul lor ?
  • Vor arde in focul iadului, pentru ca au indraznit sa refuze dorinta unui preot infractor ?
  • Banul e ochiul dracului doar pentru oamenii de rand? Cum e cand intra in conturile Bisericii Ortodoxe Romane ? 
  • Nu-s cam prea multi popi pentru cate biserici sunt in Romania ? Nu putem sa exportam cativa antreprenori din astia prin Africa? Sau Polul Nord, sa converteasca niste eschimosi ?

O situatie similara se intampla si la Piatra Neamt. Si acolo sunt preoti la fel de ahtiati dupa bani din acatiste.

Citeste si asta

2 mizerii de prin sectorul 3, regatul lui Negoita

Observate azi de dimineata, intr-o scurta plimbare pana la Policlinica Titan. Prima mizerie, o inventie …

Comentezi ?