Cartea “Tehnici de comunicare în social media“, aparuta la Polirom sub semnatura lui Horea Mihai Badau, un mare expert in comunicare online si mai ales social media, te va invata totul de la A la B mic!
Vrei sa faci pasul de la student(a) cu acces la internet sau cocalar (sau pitipoanca, sa nu facem discriminari) de haifaiv (asta era la moda in 2007, perioada de care autorul este foarte mandru) pana la un expert social media cu milioane de urmaritori pe facebook si jdemii de prieteni pe tuitar ?
Atunci aseaza-te confortabil undeva la caldurica si citeste cateva extrase din mareata opera literar-culturar-educationala, un adevarat agregator printat de truisme traduse din engleza asa cum n-ai mai vazut intre 2 coperti de carte. Satisfactie garantata, toate visele tale de imbogatire iti vor fi indeplinite, din cateva miscari de de scroll de mouse. Toate cunostintele domnului profesor – link – (+ cateva site-uri traduse mot-a-mot) au fost transferate in cartea asta, asa ca tineti-va bine de mouse, pentru ca nici nu stiti ce truisme pierdeti.
Sa analizam impreuna cateva pasaje care mi-au atras atentia. Ca tot se plange pe unde apuca ca nu-i citeste nimeni cartea si ca discuta doar cu cititorii :)
Prima: cartea incepe bine de tot, cu cateva date preluate de pe socialnomics si mashable, multe din ele fiind actuale la nivelul anilor 2009 si 2010 (pag 15-17, trilulilu, secondlife, neogen). In ce an suntem acum ?
Pagina 17. “Cel mai uşor mod de a citi bloguri este abonamentul prin Blogglines, Google Readers sau serviciile News Gator“.
Cu parere de rau pentru autor, cel mai usor mod de a citi bloguri este sa intri direct pe blog, din browser, in mod direct sau din bookmarks. Blogglines se scrie Bloglines, iar Google a facut un singur G Reader, nu mai multe. NewsGator e pe bani si face altceva decat sa citeasca bloguri. In plus, presupun ca domn profesor n-a auzit de FeedDemon, rss reader desktop-based. Nu e decat cel mai popular RSS reader pentru Windows… (nu, HMB nu traduce articole vechi din engleza in romana. Nu, nu)
Daca nu stiai, Andi Moisescu e fermier de Farmville si e mai usor de abordat daca dai cu sapa-n mouse pe langa tarlaua lui, decat daca incerci sa-l intalnesti in viata reala. “Astfel, este mult mai uşor să‑l abordezi pe Andi Moisescu, de exemplu, dacă este vecinul tău de fermă şi culegeţi grâul de pe două câmpuri aflate în vecinătate, decât dacă ar trebui să‑l abordezi în viaţa reală.” Asa se intampla cand dai exemple din capul tau si nu din articole din afara. Pagina 22.
Sa mai stiti ca Okazii.ro are mari probleme cu Marketplace-ul din Facebook. Pacat ca e valabil doar pentru SUA si ca detaliul asta nu se specifica in carte. Dar asta nu il opreste sa scrie ca “utilizatorii Facebook au posibilitatea să afişeze anunturi publicitare gratuite în categoriile: „De vânzare”, „Locuinţe”, şi „Altele”. Pagina 23.
Alta informatie utila pentru orice SM expert: “Limita maximă de prieteni ai unui utilizator Facebook este de 5.000. Cei care ating această limită au posibilitatea de a‑şi transforma profilul Facebook într‑o pagină de fani, unde interacţiunea continuă prin like‑uri şi comentarii”
Daca n-as sti ca e scris de un profesor de comunicare, as putea crede ca pe profilele de fb cu mai putin de 5000 de prieteni nu poti sa interactionezi prin like-uri si comentarii. Sau cel putin asa se intelege. Bineinteles ca nu scrie nicaieri de optiunea de subscribers (aparuta totusi in sept 2011). Pagina 23
Orice SM Expert trebuie sa stie Digg. De ce ? Pentru ca “un link care ajunge pe prima pagina în Digg poate aduce în scurt timp un trafic ce poate distruge serverele unor companii mai mici (astfel de cazuri s‑au verificat în trecut).”
Deci intra pe Digg daca vrei sa-ti pice serverul!
Foloseste cineva in Romania serviciul Digg, in afara de Horea Badau ? Sa fie asta un indiciu ca HMB traduce articole de afara? Nooooo! Pagina 24.
Sa mai zic ca el n-are pe blog nici macar un buton de like sau twitter, daramite Digg?
Fotografi pe aici ? Uite un sfat pentru voi: “Flickr, Picasa, Photobucket, 100eyes.ro. O fotografie reusita trebuie aratata celorlalti. Acest principiu stă la baza platformei Flickr.com“.
Super sfat, in caz ca stateati cu fotografiile la naftalina/harduri si nu stiati ca trebuie sa le aratati si altora …
Iti place Youtube ? “Video: YouTube, Vimeo, Google Video, Trilulilu.ro. YouTube, un fel de corespondent video al platformei Flickr, le oferă membrilor săi posibilitatea de a încărca videouri sau de a crea propriul canal de videouri favorite (propria televiziune). Natura virală a YouTube este dată de faptul că oricine poate copia videouri direct pe blog”
Si eu care credeam ca Youtube e asa popular pentru ca oricine poate urca video-uri acolo, nu pentru ca poti sa le iei de acolo. Daca toata lumea copiaza videouri pe blog, cine mai face content video ? Doar Razvan(nu, ca pune pe vimeo) si Gaben ? Apropo, Google Video a scos optiunea de upload de cativa ani, acum e doar motor de cautare pt video-uri. Pagina 26.
“”Prietenia nu mai are acea valoare cu care ne obişnuise sensul propriu al termenului. Cel mai mult contează valoarea conexiunii: persoanele cu conexiuni valoroase sunt cele care influenţează, care devin brand”
Toate valorosii cu conexiuni sa apeleze la Horea. Un fel de “prietenul la influenta se cunoaste”. Pagina 29.
“Cel mai simplu mod de a înţelege social media este să activezi în cadrul ei. Aşadar trebuie să îţi faci un blog, un cont de Twitter şi unul de Facebook, care să fie sincronizate (eventual, să foloseşti acelaşi nume pentru amândouă)”
Cel mai bun sfat pe care poate sa il dea o persoana care are un blog foarte activ pe subdomeniu de wordpress (6 articole in 2011, toate anunturi) , 200 de followeri, n-a mai scris pe blog din decembrie 2011 (update: a modificat data ultimelor articole, acum cele doua apar scrise pe 23 si 24 februarie), dar are 1845 de “prieteni” pe facebook (cu care se cunoaste personal, evident). In plus, e bine sa sincronizezi facebook cu twitter si sa scrii cu hastaguri si @ pe amandoua. Succesul va fi garantat.
Super sfaturi. Uite un sfat gratis: ca sa fii sigur ca un articol ramane primul pe prima pagina a blogului, chiar daca mai scrii alte articole dupa acest articol-vedeta, activezi optiunea “Sticky” din interfata de editarea a articolului. Hai ca nu e greu, e in partea dreapta sus, la sectiunea de “visibility”. Asa, nu mai trebuie sa modifici data articolului scris acum o luna, doar ca sa fie primul in lista. Greu cu bloggingul asta …
“Dacă scrii despre IT, acesta ar putea fi publicul tău. Va trebui să scrii texte scurte, cu fotografii nu prea mari, ca să se încarce uşor pe un smartphone. Dacă scrii pentru Emil Boc, te va citi de pe tabletă”
Prima gluma buna. Dar cum cartea in sine e o gluma proasta, faptul ca exista citatul asta e un fel de Inception … Pagina 42
“Dacă vrei să câştigi bani din blog (şi poţi să ajungi la cifre de peste 2.000 de euro pe lună, după doi ani de blogging perseverent), atunci e bine să alegi o nişă care se adresează unui număr mare de oameni, ca să poţi să ajungi la cifre mari de trafic.”
In traducere, dupa doi ani de blogging, poti sa vinzi trafic la kilogram si toata marfa lunara la peste 2000 de euro. Pagina 44.
“este obligatoriu să ai facilităţi de tweet şi de retweet, buton de like pentru Facebook, Digg, StumbleUpon şi alte site‑uri sociale pe care le consideri relevante.”
Daca tot e digg pe lista, as propune si linkedin, hi5, neogen, tpu, netlog si redtube. Revin cu mentionarea ca autorul nu are nici o facilitate sau buton pe blogul personal, dar e bine ca da sfaturi altora. Super sfaturi, din nou. Pagina 59.
“Păstrează un blog ordonat. Creează categorii în care să aranjezi articole şi etichetează‑le”
Sfat care vine de la cineva care are widgeturile de categorii si tag-uri de doua ori in sidebar, iar coloana stanga din sidebar e de doua ori mai lunga decat cea din dreapta. Nu, Horea Badau nu gandeste, el doar traduce. Fa ce zice popa, nu ce face popa ? Pagina 50.
“Când va veni momentul să cauţi un server separat (adică atunci când vei fi în culmea gloriei), foloseşte una dintre aceste alternative ieftine pentru autohosting: Blubrry, Libsyn, Amazon S3.” Horea dedicated hosting viseaza. Orice expert are serverul lui personal si inca vreo doua de rezerva, in cloud! Pagina 61.
Portia de truisme si exprimari de geniu
“Cea mai interesantă conversaţie este între angajaţii din interiorul firmei şi consumatorii din exterior“.
Cred ca se refera la termene si somatii de plata, lichidari de stocuri si anulari de comenzi.
“În afaceri, companiile trebuie să‑i asculte atât pe angajaţi, cât şi pe consumatorii de pe piaţă.”
Thank you, Captain Obvious.
“Conţinuturile care sunt protejate de parole îndepărtează utilizatorii de social media”
Oare hackerii ce parere au ?
“Realitatea potenţată desemnează acea perspectivă asupra unui obiect din lumea fizică în care trăim, ale cărui caracteristici au fost potenţate prin intermediul unor elemente noi, furnizate tehnologic.”
Muncitorul munceste munca. Care este.
“Audienţa ta prezentă este online, la fel şi cea viitoare (cea care creşte acum).”
Inca o exprimare de geniu pustiu dar online …
“Oamenii vor să vorbească cu oameni, nu cu marketeri sau comunicatori profesionişti”
Deci marketerii nu sunt oameni. De retinut si asta …
“Spune lucruri interesante, într‑o formă personală, umană.” Hai sa nu mai scriem prostii neinteresante, in cod binar….
“Social media dărâmă zidurile care ne ţin departe unul de celălalt şi schimbă regulile care ne‑au împiedicat să fim umani în interiorul companiilor noastre.”
Deci Facebook/Twitter sunt niste bormasini ale sufletelor inumane de corporatisti, daca-mi permiteti exprimarea asta…
“Participă, încearcă să contribui cu valoare” Valabil mai ales pentru manelisti.
“Social media înseamnă debutul erei conversaţiei; mai mult decât atât, trăim în era pieţelor conversaţionale. Membrii lor comunică într‑un limbaj natural, deschis, onest, direct, uneori şocant. Fie că explică sau se plâng, că glumesc sau sunt serioşi, vocea umană este uşor de recunoscut în originalitatea ei şi nu poate fi falsificată”
SOC! O era a pietelor conversationale e mai mult decat o era a conversatiilor. Atat. Si prostia poate fi usor de recunoscut! Mai ales daca are “voce” si plange … wtf
“Trebuie să‑i dai publicului un motiv să împărtăşească şi să transmită mai departe informaţia. Dă‑le oamenilor un motiv ca să se angajeze alături de tine.”
Vrei un motiv ca oamenii sa se angajeze alaturi de tine? Da-le salariu :P!
Inca o exprimare de geniu de la un maestru in arta comunicarii. Mai ales online.
“Minciunile nu funcţionează. Oamenii le detectează imediat, le spun prietenilor lor şi apoi lumea începe să te evite”
E la fel si in cazul prostiilor debitate intr-o carte, sa stiti …
“Nu te speria dacă nu ai trafic mare de la început. Un număr mic de cititori îţi permite să te concentrezi asupra lor şi să construieşti cu ei o relaţie online care poate duce la oferte profitabile.”
Nu mai plange dupa tastatura ca intra cate 2 unici pe zi pe blog, nu te mai concentra pe continut “valoros”, baga-ti cititorii in seama si sa vezi cum o sa curga ofertele …
“Pingbackul‑ul. Este un procedeu tehnic ce revoluţionează practic relaţia dintre producătorul de mesaje şi cititorii săi”
Ati inteles despre ce e vorba, da ? Also known as ping spam sau bagarea-n seama cu link pe articole. Revolutionar …
“Tot ceea ce te înconjoară poate fi o sursă de inspiraţie (texte online, cărţi, fotografii, reviste, conferinţe, experienţa personală). Cele mai bune subiecte apar când nu te aştepţi. De aceea, trebuie să ai mereu la tine un aparat de fotografiat şi un carneţel de notiţe.”
Chiar si prostia poate fi o sursa de inspiratie. Si nu trebuie sa ai mereu un aparat de fotografiat si carnetel de notite la tine, ca nu esti la scoala/facultate. In 2012 merge si cu un smartphone cu camera foto si aplicatie de notes.
“Reţeta succesului este să construieşti o echipă de oameni talentaţi şi să o sudezi, în aşa fel încât să lucreze bine împreună şi să fie animaţi de încredere reciprocă. Avantajul este că echipa nu trebuie să fie din acelaşi spaţiu geografic (din aceeaşi ţară)”
Angajez blogger sau sudor nigerian, rog seriozitate!
“O echipă care câştigă mai mult va trebui să împartă câştigurile”
Fabula cu pielea ursului din padure transpusa in reteta succesului unui blog colectiv.
“exista la un moment dat în rândul bloggerilor o mentalitate conform căreia Blogger.com era destinat începătorilor, WordPress.com celor cu cunoştinţe medii de blogging, iar .ro pentru avansaţi.”
Cine are wordpress si vrea sa devina expert … sa scrie o carte.
“Cele două cuvinte‑cheie pentru succesul unui blog sunt conţinutul bun şi interactivitatea. Deci trebuie să scrii texte de calitate, care merită să fie date mai departe (partajate pe internet) şi trebuie să stimulezi interactivitatea, să ai un blog social, pe care cititorii să comenteze, să interacţionezi cu alţi bloggeri, să faci parte dintr‑o comunitate, dintr‑o reţea de bloggeri etc. Dacă reuşeşti să îndeplineşti cele două criterii, vei câştiga notorietate, trafic şi influenţă în blogosferă”
Super sfat de la un blogger cu 5 comentarii in 9 articole, din 2010 pana acum. Pagina 52.
“Lasă‑ţi personalitatea şi ideile să iasă în evidenţă şi nu te sfii să arăţi emoţie sau entuziasm atunci când este cazul. Trebuie să‑i transmiţi cititorului efortul pe care l‑ai făcut pentru a rezolva problema” Pagina 58.
Daca ati sti cat am ras si cat efort am depus sa rezolv problema si sa ma concentrez sa scriu articolul asta …
Un fel de concluzie de pana acum: e o carte scrisa pe fuga, tradusa din texte din site-uri de afara, plina de text de umplutura si truisme. O adunatura de texte simpliste si idei evidente, cu un titlu pompos, scris intr-un mod didactic/pseudo academic si plictisitor. Experiente proprii zero, acoperite de amintiri din 2007, cand facea intalniri cu bloggeri si politicieni prin cluburi.
Un fel de rezumat de texte traduse dintr-o colectie de articole tip “complete idiots guide to social media” pentru incepatorii care abia au descoperit Mozilla si netul pe telefon, nu pentru generatia care a crescut cu facebook si wireless gratuit.
Cine vrea sa invete social media sa se apuce sa aplice la internship-uri sau ONG-uri, sa mearga la unele conferinte, sa experimenteze singur(i) pe campanii si bugete mici si sa viseze noaptea articolele scrise pe Social Media Examiner, Mashable sau Simply Zetsy. Oricine poate sa traduca articole din afara si sa dea sfaturi din carti, nu oricine poate sa vorbeasca din experienta si campanii esuate sau reusite.
Pana la urmatorul articol, despre capitolele cu twitter si facebook, cateva link-uri si pareri despre carte si autor:
- http://subiectiv.ro/media/horea-mihai-badau-acest-zeu-al-social-media/
- http://www.reportervirtual.ro/2010/11/mata-hari-a-presei-romanesti.html
- http://printreranduri.eu/2012/01/tehnici-de-comunicare-in-social-media-cartea
- https://www.facebook.com/groups/320424995343/10151111630645344/
Si cateva articole cu sfaturi despre blogging, articole pe care (sper ca) inca nu le-a tradus HMB :)