Site icon AurasMihai.ro

Revolutionari de Facebook ?

Au inceput cu petitiile, in care fiecare credul isi lasa numele, adresa de mail si numarul de telefon pentru ca cineva (nu ei, site-ul, initiatorul, cineva) o sa dea lista mai departe si o sa opreasca cine stie ce proiect, actiune de protest sau propunere de lege. Daca va intrebati de unde fac rost de adrese de mail cei care vand cu 400 ron pachetul de 500.000 de adrese de mail, sa stiti ca una din surse sunt site-urile de petitii online.

Au aparut mai nou paginile de facebook pentru diverse cauze. Au fost paginile si evenimentele pro si contra cainilor maidanezi, pro si contra etnobotanice, contra scumpirii benzinei si contra taierilor salariale. N-am auzit ca activistii si prietenii animalelor sa fi facut ceva concret, in afara unor mici adunari prin piete. Nu stiu cati dintre likistii care iubesc cainii au adoptat vreun maidanez zgribulit, ignonit si murdar. La fel cum n-am auzit de nici un drogat cu ierburi la pliculet salvat de vreo cauza sau grup pe facebook. Protestul anti-benzinari a fost un fiasco iar la protestul anti-25% s-a facut “dansul pinguinului”. Nu mai zic nimic de rata de conversie a invitatiilor la un event pe facebook …

Revolutionarii de facebook dau like la o pagina si cred ca au ajutat destul. Deja sunt prea multi cei care cred ca daca dau un share, RT sau like ajuta efectiv cu ceva si schimba vieti, legi sau atitudini. In afara de o scurta perioada de vizibilitate pe wall si abonare la stirile de pe pagina, nu se schimba nimic. Doar cifre pe facebook.

Revolutionarii de facebook se multumesc ca au ajutat virtual. Comenteaza aprobator, indeamna la solidaritate, SCRIU CU CAPSLOCK, dau un share, un like, “un comm” si se culca linistiti. Gata, au mai facut o fapta buna. Cu 2 like-uri. 

Revolutionarii de facebook dau share la “stirea unui prieten, cu fata intepata in tramvaiul 41” (foarte similara cu isteria de acum cativa ani cu povestea cu acul infestat cu HIV din cinematografe sau cea cu ambulantele care rapesc copii mici) si la pagini de suport si sustinere pentru domnul doctor Raed Arafat si SMURD. Exista si partea mai buna, uneori mai gasesti si articole bune. Ca asta.

Apar pagini noi, cresteri rapide de like-uri si nu m-as mira sa vad cateva pagini de genul asta in top 20 Facebrands, datorita expunerii pe care o are subiectul in presa, online si TV. Nu comentez disputa dintre domnul doctor si presedinte, nu sunt medic si nici politician.

Intrebarea mea e urmatoarea: oare cati din cei care au dat like-uri pe facebook sunt pregatiti PE BUNE sa faca ceva ?

Stiu ca toti zic asta, ca toti sunt zmei in fata monitorului, dar in cazul in care situatia ar presupune si implicare dincolo de mouse (poate nu acum cu SMURD-ul, poate alta data, in viitor) cati oare ar fi pregatiti sa iasa afara, sa lase tastatura jos si sa faca efectiv ceva concret?

De la adunat in numar mare intr-o piata, pana la donatii efective, la adoptat caini vagabonzi (adus acasa, spalat, deparazitat, dus la veterinar, hrana zilnica), la mers la job cu RATB/metrou/bicicleta sau voluntariat activ intr-un centru de recuperare/dezintoxicare sau campanie sociala.

In afara de Let’s Do it Romania (care avut ditamai campania de promovare pe toate canalele media) si la o scara mult mai mica, BigBuild, eu nu stiu ce  alta miscare sociala cu sprijin masiv online a mai scos oamenii din casa …

Suntem in stare sa facem prin contul de fb “o revolutie ca-n Libia sau Egipt” ceva care sa conteze in viata reala sau suntem prea comozi si ne multumim sa o frecam online cu petitii si like-uri ?

Exit mobile version