Home / Filme / Asemanari intre Hunger Games si Romania lui Ponta

Asemanari intre Hunger Games si Romania lui Ponta

Am fost aseara la avanpremiera Hunger Games (multumesc Forum Film si RAN Events) si m-am intors fara popcorn si cateva glumite, cat jumatate de articol.

Am observat cateva asemanari intre situatia din Panem si evenimentele din ultima perioada de agitatie politica si sociala a Romaniei lui Ponta, daca ar fi iesit presedinte si s-ar fi transformat in dictator. Unele asemanari sunt surprinzator de potrivite, altele sunt usor exagerate, pentru amuzament. 

  • Atat  in Panem cat si in Romania sunt la moda bombardamentele si manipularea dusa la limita nesimtirii. In film se lasa cu bombe reale, care curata zone intregi, in Romania se curata creiere cu bombardamente mediatice, la Antena3 si alte mizerii TV.
  • In ambele parti, internetul e folosit impotriva guvernului, Capitolul bazandu-se doar pe reteaua TV ca sa trimita mesajul, in timp ce opozitia face video-uri virale, filmate cu camera video de buzunar.
  • Daca scoti 2 litere din numele lui Katnis si adaugi un numar dublu de litere, iti iese cuvantul Iohannis! Coincidenta? Nu cred!
  • Daca tot sunt la capitolul asta, sa stiti ca atat Katnis, cat si Klaus, s-au apucat de cantat la camera, inaintea marii confruntari!
  • In ambele situatii, lupta se duce impotriva unui sistem corupt, iar rebelii sunt uniti mai degraba de ura comuna, decat de simpatia pe care o au pentru persoana-simbol care iese in fata si isi indeamna conationalii la lupta/vot.
    Si in Panem, si in Romania lui Ponta se defriseaza padurile, la greu. Noi suntem ceva mai civilizati, trimitem braconierii in padure si ii asteptam sa iasa cu tractorul, in Panem ii trimit la munca cu jandarmii.
  • Mihai Gadea e la fel de pupincurist ca si Caesar Flinkerman, dar se imbraca mai prost si ranjeste mai putin.
  • Snow are niste discursuri la fel de ipocrite ca ale lui Ponta, dar macar el seamana cu un personaj malefic, Yosemite Sam, nu cu Mickey Mouse

snow
Mergeti la film, chiar daca e doar jumatate din partea de final, e interesant sa te uiti la metodele lui Snow si sa te gandesti la modul in care ar fi putut conduce Ponta tara, intr-un viitor apocaliptic, nu foarte departe de realitate.

 

La final, un fel de concurs cu premiu in chestia asta (nu sunt foarte sigur ca poate fi numita amuleta) pe care am facut-o la un atelier creativ pe tema Hunger Games: Mockingjay 1, alaturi de cei de la Reciclare creativă. Explicatia ar fi ca e un fel de colier tip bling-bling multifunctional, pe care il poti folosi in padure, daca esti singurul care a ramas neimpuscat de soldatii Capitoului. In caz ca ti-e foame,ai o bricheta, o cana de tabla si ceva lapte, poti sa desprinzi boabele de orez de pe amuleta si sa-ti faci orez cu lapte. Daca faci rost si de scortisoara, esti boss. In caz ca esti prins de inamici, poti sa le spui sa nu te omoare pe loc, pentru ca amuleta are si rol de stick, dar este parolat, iat tu esti singurul om din toate districtele care stie parola.

Cine vrea amuleta, trebuie sa spuna la ce ar mai putea folosi amuleta, iar cel mai amuzant raspuns o poate castiga.

amuleta

Citeste si asta

8 despre “Cei opt odioşi / The Hateful Eight”

Cu 3 ore si 7 de minute, “Cei opt odioşi / The Hateful Eight”, western-ul scris si …

5 comentarii

  1. Bah, chinezii iti facura stickul ala pt ca tu sa le iei apoi orezul de la gura si sa faci amuleta aia? Rusine sa-ti fie!

    Acu, intrebuintari pt ea n-am, spun doar ca ea este dovada ca exista un Panem al lucrului bine facut!

  2. Stick cu informatii secrete .. singurul detinator al parolei .. hm, cred ca ar fi fost singura ideea care mi-ar fi trecut atunci prin capsor. Sau, poate .. as putea folosi amuleta ca arma alba impotriva inamicilor: o ascut bine de o piatra ceva si ii ranesc pe toti cei care se apropie de mine, ba chiar, la nevoie, pot arunca cu ea dupa ei sa-i ranesc, pentru ca tintesc bine.

  3. Bai, bloggere, am o mare problema cu jurizarea ta. Tu iti bati joc de replica-emblema a filmului: fie ca sortii sa fie intotdeauna in favoarea ta. Fa, bre, tragere la sorti ! #numazic

  4. Eu nu as da “gaita zeflemitoare” pentru nimic. Mor cu ea de gat, dar nu as folosi amuleta ca arma alba.

Comentezi ?