Home / Evenimente / Ideo Ideis ma enerveaza

Ideo Ideis ma enerveaza

ideo ideisPentru cine nu stie, Ideo Ideis este un Festival Național de Teatru, care se desfasoara la Alexandria, de vreo 8 ani de zile. Evenimentul include sapte sectiuni:

  • atelierele de teatru tanar, pentru pustii si adolescentii pasionati de teatru si arte vizuale
  • o competiţie  de piese de teatru, jucate de liceeni din trupe de teatru din toata tara. Anul trecut am avut ocazia sa vad cateva piese din competitie (surprinzator de bune), anul asta o sa ma multumesc cu live-streaming-ul de pe site.
  • atelierele de măiestrie, unde cateva persoane cu nume grele, numiti coordonatori de ateliere (Vava Ștefănescu și Mihaela Zamfirescu – atelierul de coregrafie, Mihaela Michailov – atelierul de dramaturgie, Irina Moscu si Ana Cantabine – atelierul de scenografie, Nicu Alifantis, Irina Sârbu și Nadia Trohin – atelierul de muzică și ritm, Vlad Petri – atelierul de educație vizuală) le vor spune liceenilor mici secrete care fac meseria de actor mai frumoasa
  • spectacolele de teatru profesionist, de unde viitorii actori pot “fura meserie” si pot intra in contact direct cu actori cu nume mari precum Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu sau Florin Piersic Jr.
  • cinemateca târzie, unde pot vedea diverse documentare sau filme tematice
  • seara povestitorilor, unde pot interactiona cu invitați ca Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro)
  • cateva master-class-uri, cu Marian Ralea si juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.
  • si cateva concerte, spectacole de improvizatie (mi-a placut de BackStage Boys, felicitari pentru show), indoor sau in aer liber

Destul de multe chestii pentru 10 zile, nu ?

Si ar mai fi cateva motive pentru care ma enerveaza Ideo Ideis:

Pentru ca e la o ora distanta de Bucuresti si ca eu mi-am “cheltuit” zilele libere. Noroc ca joia viitoare e zi libera iar spectacolele din competitie sunt si pe live-streaming.

Pentru ca tot ce se intampla acolo imi aduce aminte de cat de putine lucruri faceam eu cat am fost la liceu. Cum Fetesti-ul e un oras mort din punct de vedere evenimente culturale (balciul de toamna, concertele electorale sau turneele cu manelisti de la Gradina de vara nu se pun), numele din listele de mai sus ma fac sa-mi fie rusine  de faptul ca cel mai cunoscut actor pe care l-am cunoscut eu in anii de liceu a fost … Jean Paler. Nu-l cautati pe net, e un mustacios neinteresant.

Pentru ca cei cativa zeci de pusti care vin acolo sa invete si sa se joace de-a actorii si-au gasit deja “‘acel ceva” cu care vor sa-si ocupe timpul liber. Si pentru ca sunt prea putini cei ca ei, care aleg sa-si petreaca 2 saptamani intr-un oras de provincie, in loc sa sa-si piarda vara la strand sau in cluburi de fite. Sau mai rau, invatand pentru BAC-ul din toamna, cum e moda la acum, la 18 ani.

Pentru ca e singurul eveniment cultural major din Teleorman, judet care, de altfel, produce recolta record de voturi electorale.

Pentru ca se danseaza sau aplauda de fiecare data cand se aude imnul festivalului. Cam asa.

Ce-i cu atata galagie ?

Pentru ca ma umplu de energie doar cand ma uit la pustii aia mega-entuziasmati dupa fiecare atelier sau masterclass. Si pe urma ma simt batran, ca sunt aproape 10 ani diferenta intre mine si ei.

Pentru ca in Alexandria sunt mai multe magazine non-stop decat biserici. Noi am numarat 9 non-stop-uri, e cam imposibil sa fie mai multe biserici in tot orasul. Vreau si eu sa stau intr-un cartier in care biserica nu e peste drum, nu se bate toaca la 11 dimineata in week-end si  unde pot sa aleg de unde sa-mi iau bere ceai sau apa plata la 12 noaptea!

Si ultimul motiv, pentru ca la Conciato au papanasi mai buni ca la Bucuresti!

papansi

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la VolksbankRinf,Millefiori, Illy, H&MTelDrumPro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului AlexandriaIndygenBORȚUN•OLTEANUFITSUNATCGodot Café-Teatru,Muzeul Judetean TeleormanSocietalWeAreHereConciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevarul, Dilema Veche, Decat o Revista, Institute, The Magazine, All Hollow, Cariere, LiterNet.ro, thechronicle.ro, Yorick, Teatrul.com, ZiarulMetropolis.ro, Arte&Meserii, sub25, Alexandria TV, Teleormanul.

Citeste si asta

“E pentru Ideo Ideis”

“E pentru Ideo Ideis” Asta a fost fraza cea mai folosita aseara, la Gala Ideo …